Project
Kasteel Groeneveld

Een Tijdloos Landschap


Kasteel Groeneveld, gelegen in Baarn, kent een rijke geschiedenis en is een icoon van cultureel erfgoed en natuurbeleving. Eind jaren ’70 werd het eigendom overgedragen aan het toenmalige Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Na een grondige renovatie werd het kasteel in gebruik genomen als representatieve ontvangstlocatie van de minister en een bijzondere plek voor bezoekers.

Het omliggende landgoed van circa 100 hectare kwam onder beheer van Staatsbosbeheer. Landschapsarchitect Michael van Gessel ontwikkelde in zijn afstudeeropdracht een vernieuwend ontwerp voor het park, dat hij later verder uitwerkte bij bureau Bakker en Bleeker in Amsterdam. In samenwerking met Staatsbosbeheer werd dit plan gefaseerd uitgevoerd, waarbij de Koninklijke Ginkel Groep een sleutelrol vervulde.

De eerste fase, uitgevoerd in 1982-1983, richtte zich op het gebied rondom het kasteel. In de daaropvolgende jaren werd het volledige plan van Michael Van Gessel gerealiseerd, met aandacht voor het park, de historische moestuin en de parkeerplaats. Rond 1996-1997 werd het voorplein voorzien van een toentertijd innovatieve Nidaplast onderbaan onder de grindverharding, wat de wateroverlast in dit gebied effectief oploste.

Vandaag de dag trekt Kasteel Groeneveld jaarlijks circa 500.000 bezoekers. De unieke combinatie van historie, natuur en zorgvuldig landschapsbeheer maakt het een geliefde bestemming. Onderhoudswerkzaamheden, zoals het snoeien van hagen, maaien van grasvelden en incidentele beheerklussen, zorgen ervoor dat het landgoed in topconditie blijft en bezoekers keer op keer kunnen genieten van deze bijzondere plek.

Als trotse uitvoerder van dit project heeft de Koninklijke Ginkel Groep, moederbedrijf achter De Erfgoedhovenier, met vakmanschap en passie bijgedragen aan de realisatie en het behoud van dit prachtige landgoed. Kasteel Groeneveld blijft een tijdloos voorbeeld van hoe natuur, historie en vakmanschap samenkomen in een harmonieuze omgeving.

 

Soort project: Beheer en restauratie in 7 delen sinds 1982
Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Object: Buitenplaats
Historisch onderzoek: Heimerick Tromp 1976
Ontwerp: J.D Zocher jr. 1836 Michael van Gessel 1978

Buitenplaats Sparrendaal
Buitenplaats Sparrendaal
Onderhoud van Buitenplaats Sparrendaal: een langdurige betrokkenheid Eind jaren negentig kregen wij van de gemeente Driebergen-Rijsenburg de vraag of wij het onderhoud van de tuin van Buitenplaats Sparrendaal op ons...
Kasteel Ruurlo - De Erfgoedhovenier
Kasteel Ruurlo
Natuur, kunst, vakmanschap en beleving komen samen   Tussen een afwisselend en rijk landschap, mystieke sfeer en idyllische plaatsjes diep in de Achterhoek, ligt Kasteel Ruurlo. Naast dat het kasteel...
Landgoed Verboom
Landgoed Verboom
Soort project: Opdrachtgever: Object: Historisch onderzoek: 
Hooge Paaschberg De Erfgoedhovenier
Hooge Paaschberg
Naarden Vesting
Naarden Vesting
Soort project: Opdrachtgever: Object: Historisch onderzoek: 
Trompenburgh 's Gravenland
Trompenburgh ‘s-Graveland
Bijzondere buitenplaats vraagt uitmuntend beheer Deze bijzondere buitenplaats uit 1654 waarvan het huis in 1677 werd herbouwd door de Cornelis Tromp (1629-1691), luitenant van de Nederlandse en Deense vloot, is...

Download het whitepaper 'De kunst van groen erfgoed

In deze whitepaper gaan we dieper in op onze visie op het beheer van groen erfgoed. Wat is groen erfgoed eigenlijk? Welke waarde(n) heeft het? Hoe onderhoud je groen erfgoed zo dat het de tand des tijds doorstaat?