Ontwerp

De Erfgoedhovenier werkt veelal op bijzondere locaties die vanuit historische waarde worden doorgegeven aan volgende generaties. Daarom begint elke aanpak van groen erfgoed met (historisch) onderzoek en visieontwikkeling, ongeacht of het gaat om aanleg, herstel, beheer of onderhoud. Modegrillen in bestaand groen erfgoed zijn daarom uit den boze. Elke ingreep wordt gefundeerd en zorgvuldig doordacht en getoetst. Tegelijkertijd is het onvermijdelijk om maatregelen te nemen om de toekomstbestendigheid van het groen erfgoed te bewaken. Bij de aanpak van (nieuw) groen erfgoed zal in de regel een gespecialiseerde tuin- en landschapsarchitect betrokken zijn. De Erfgoedhovenier kent een uitgebreid netwerk van partners die deze rol kunnen vervullen. Samen met hen doorlopen we de volgende stappen:

1.

Historisch onderzoek en documentatie

2.

Analyse: waardering, beoordeling en risicoanalyse

3.

Visie en
ontwerp

1. Historisch onderzoek en documentatie

De betrokken deskundige doet tuinhistorisch onderzoek, documenteert de huidige situatie en betrekt bewoners en erfgoeddeskundigen om de betekenis van het groene erfgoed en de locatie te doorgronden. Voorbeeld van onderzoek zijn de vroegere ontwerpintenties en functies en de veranderingen die in de loop der tijden zijn aangebracht. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar oude tekeningen, ansichtkaarten uit voorgaande periodes, plantlijsten, verhalen uit brieven en kadastrale informatie. Niet alles is te achterhalen, dus soms worden op basis van referenties onderbouwde aannames gedaan. Bekijk bijvoorbeeld ons project Landgoed Van Schothorst

2. Analyse: waardering, beoordeling en risicoanalyse

Op basis van het onderzoek wordt bepaald welke nog aanwezige groene elementen van historisch of cultureel van belang zijn en behouden moeten blijven. Of bij welk historisch of (horti)cultureel verhaal aansluiting gezocht kan worden bij de creatie van nieuw erfgoed.

Deze waardestelling is daarnaast van belang voor de aanvraag van subsidies. De Erfgoedhovenier kent de wegen naar de verschillende beschikbare gelden en kan helpen dit aan te vragen. Ook worden de bedreigingen voor het behoud van het groen erfgoed geïdentificeerd, zoals veroudering van bomen, vervuiling, klimaatverandering of overbelasting door recreatie.

3. VISIE EN ONTWERP

Een architect of stedenbouwkundige zal het ontwerpproces starten met een visie op de groene erfgoedruimte, de historische en culturele waarde, de verbinding met de omgeving, de rol die het groene erfgoed moet spelen voor bijvoorbeeld eigenaren, bezoekers, bewoners. De visie brengt het verleden, heden en toekomst samen. Er wordt gekeken naar het gebruik in het verleden, de voorwaarden die er nu nodig zijn voor gebruik en wat er nodig is om het door te geven aan de volgende generatie.

De deskundige legt een ontwerp neer waarin dit allemaal samenkomt. Wanneer je bijvoorbeeld historische zichtlijnen hebt, wil je deze graag in stand houden. Maar wat nou als je daar ook een parkeerplaats nodig hebt? Dat vraagt om een ontwerp waarin je het terrein aanpast zonder de historische waarde (en dus zichtlijnen) verliest.

Het ontwerp komt tot stand met betrokkenheid van diverse stakeholders. De Erfgoedhovenier is in dit proces doorgaans een belangrijke gesprekspartner voor de architect en denkt actief mee over de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de plannen.

Wanneer deze fases zijn doorlopen, ontwikkelt De Erfgoedhovenier met een plan voor aanleg en onderhoud.

OVER DE ERFGOEDHOVENIER

Het behoud en de ontwikkeling van groen erfgoed is een oneindige evenwichtsoefening. Het is de kunst de vele waarden die groen erfgoed heeft, optimaal tot hun recht te laten komen en om het een toekomst te geven. Dit vraagt visie, kennis, stuurmanskunst en een juiste uitvoering van onderzoek, aanleg en beheer.

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?

  • Aanleg van een passende tuin bij een Rijksmonument
  • Vormsnoei in een kasteeltuin
  • Onderhoud van een vesting
  • Restaureren van groene elementen bij een landgoed
  • Advies over oude bomen
  • Behoud en onderhoud van oude boomrassen
  • Restauratie en (hernieuwde) aanleg van lanen
  • Beheer historische hagen

Projecten

Project
Kop tuin facilis est et expedita distinctio
Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, pore, cum soluta nobis est elipore, cum soluta nobis est elicum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus eligendi est eligendi optio quidem rerum facilis est et expedita distinctio.. Koptekst...
Project
Kop tuin facilis est et expedita distinctio
Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, pore, cum soluta nobis est elipore, cum soluta nobis est elicum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus eligendi est eligendi optio quidem rerum facilis est et expedita distinctio.. Koptekst...

Reviews

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u kennismaken met De Erfgoedhovenier? Laat uw gegevens achter en wij nemen binnen 3 werkdagen contact met u op.

Download het whitepaper 'De kunst van groen erfgoed

In deze whitepaper gaan we dieper in op onze visie op het beheer van groen erfgoed. Wat is groen erfgoed eigenlijk? Welke waarde(n) heeft het? Hoe onderhoud je groen erfgoed zo dat het de tand des tijds doorstaat?

Openingstijden feestdagen

No data was found